Vakantie
Door: Annemarie
Blijf op de hoogte en volg Annemarie
14 April 2007 | Suriname, Paramaribo
Woensdag 4 april was het zo ver, mijn laatste stagedag. Dinsdag heb er ik samen met de kinderen nog een feestje van gemaakt (wel wat traantjes gelaten, want je weet dat je ze gewoon weer aan hun lot overlaat) en woensdag stond in het teken van de ouders.
De laatste dag van het kwartaal bestaat uit het uitdelen van de rapporten aan de ouders, hier aan voorafgaand vindt er een oudergesprek plaats. Daar had ik twee uur de tijd voor, wat neer kwam op 5 minuten per ouder. Jullie zullen vast wel begrijpen dat er super veel besproken kan worden in zo’n korte tijd, not! ‘Gelukkig’ kwamen er maar 2 van de 24 ouders niet opdagen, waardoor mijn uitloop beperkt bleef tot 30 minuten. Toen ik klaar was, waren bijna alle leerkrachten al weg. Surinaamse mentaliteit ofcourse: tien uur stoppen = 10 uur stoppen en is niet 1 minuut over 10 stoppen. Pech voor de ouders die dan nog staan de wachten.
Maargoed, mijn stage heb ik met een ‘goed’ afgesloten , dus mijn stage gedeelte hier is in orde.
Na de ouderochtend zijn Ann, Suus, Juud, Marloes en ik uitgebreid gaan lunchen bij Zus & Zo. Dat hadden we namelijk wel verdiend, tevens was dit het begin van onze welverdiende vakantie. Om dat nog eens extra te vieren, hebben Suus en ik donderdag van een massage bij Torarica genoten, dit hadden onze lichamen wel nodig. Maar Fie, uw massages zijn 100 maal beter, zie nu al uit naar 15 mei !!
Op Goede vrijdag gingen we naar de ‘klap – halleluja’ kerk. Nadat we op palm zondag een flater hadden geslagen door niet geheel in het wit te verschijnen, terwijl de Surinamers dat wel deden, hadden we ons nu goed geïnformeerd.
De kerk was een belevenis, tijdens het eerste gezang liep iedereen dansend door de kerk heen en wenste elkaar een gezegende dag toe. Hierna volgde leuk de klapliederen waar wij voor gekomen waren. Daarna kwam er een preek die anderhalf uur duurde en waar niks van te volgen was. Ben op een gegeven moment maar gaan tellen hoe vaak hij ‘broeders & zusters + schaapjes van God’ gebruikte. Ben de tel kwijt geraakt.
Na de dienst kwam er op de terugweg een vrouw naast me lopen die haar hart kwam uitstorten over hoe ze bekeerd was en dat ik iedereen om mee heen ‘evangelie’ moet geven, anders zal het niet goed gaan met deze wereld.
Het was me een dagje!
Zondag, eerste paasdag, ben ik samen met Marloes naar Jodensavanne geweest. Jodensavanne is een ruïne van een oude Joodse nederzetting aan de Suriname rivier. Er was op Jodensavanne niet super veel meer te zien van de nederzetting, alleen nog een stuk van de synagoge, maar de omgeving was schitterend en de gids kon veel vertellen. Samen met hem zijn we de omgeving nog gaan verkennen. (drugstransportgebied inclusief verbrande cesna onderdelen, ananasplantages).
Aan het eind van de trip hebben we nog even heerlijk gerelaxt op Overbridge, een recreatieoord aan de rivier.
’s Avonds hadden we samen met de meisjes van boven een paasdiner. Iedereen had wat te eten gemaakt, was erg gezellig!
Tweede paasdag was Marloes haar laatste dagje in ons midden. Omdat haar opa erg ziek is, heeft zij besloten om eerder naar huis te gaan, helaas!
Vandaar dat we er met z’n allen een leuke dag van gemaakt hebben.
Samen met de meisjes van boven hebben we eerst uitgebreid paas-ontbeten, inclusief paasbrood.
Daarna zijn we naar ‘de Republiek’ gegaan, een kreek met een grasveldje er om heen en vele Surinamers. Daar hebben we heerlijk gepicknickt en in de zon gelegen.’s Avonds wilde Marloes graag nog een keertje roti bij Roopram eten, dus dat hebben we gedaan.
Ja de meisjes vieren hier in Suriname goed Pasen, niet geheel op de traditionele manier, maar dat maakt niet uit !!
(Ondertussen vliegt er hier de hele tijd een kolibrietje rond)
Dinsdag was het vroeg dag, want ik ging naar de Raleighvallen, een natuurgebied in het binnenland van Suriname.
Na een reis van ruim 10 uur, over een vreselijke weg, kwamen we aan in een klein paradijsje.(zie foto’s)
De volgende dag stond de Voltzberg op het programma. Drie uur wandelen naar het plateau met je rugzakje op door de bush en daarna een half uur klimmen de berg op. (Jan, je kunt trots op me zijn). FANTASTISCH, had niet gedacht dat het me zou lukken. Aan het eind van de dag kon je me wel uitwringen, benen had ik ook niet meer over.
De derde dag van de Ralleighvallen zijn we door de regen in het oerwoud naar de Moedervallen gelopen, was ook leuk om te zien. De rest van de dag was relaxt. In de sula zitten, boekje lezen, zonnen en aapjes voeren ! Niet jaloers worden..
’s Avonds hadden we een culturele avond, waar we fanatiek merengue gedanst hebben. En ik even moedertje kon spelen over een geweldig mooi kindje. Denk dat ik in deze laatste weken toch nog even een Surinaamse vriend moet gaan zoeken, maar dan alleen voor de kleur van de kindertjes ;) .
Vrijdag de dertiende vlogen we met een gammel vliegtuigje weer terug naar Paramaribo. Dit was geweldig. Je ziet echt alleen maar bomen en de rivier onder je.
Verder heb ik in de afgelopen weken nog stagebezoek uit Nerderland gehad, was goed. Zijn we uit eten geweest met de interactum studenten en zijn we naar een concert van Keisha White en de Dijk geweest. Leuk leuk!
Aankomende week een relaxt weekje gepland, de laatste dingetjes hier in de stad doen en voorbereiden op de laatste twee weken in Galibi.
Martine en tante Ineke bedankt voor de kaartjes, ze zijn eindelijk aangekomen. Ier, Aman en Jor, jullie kaartjes liggen waarschijnlijk ergens onder op een stapel en zullen ergens in juni wel afgeleverd worden.. ! Als iemand nog van plan was om post op te sturen: Vooral niet doen, want de kans is groot dat het niet meer aan komt. Soms doet de post er vijf dagen over, maar het kan ook 5 weken duren, als het niet langer is.
Geniet dit weekend heerlijk van het zomerweer in Hollandia. (Bij jullie is het beter dan bij mij haha). En tot snel !!
Liefs, Annemarie
14 April 2007 - 20:08
Oom Peter:
"Er zal wel niks meer op internet komen want daar hebze geen tijd meer voor" zei je bezorgde moeder van de week toen we de film bekeken. Leuk toch weer wat belevenissen te kunnen "meemaken"! Geniet er nog van, voor je het weet is het om! -
15 April 2007 - 05:51
Mariska:
Hey Annemarie,
Je maakt daar wel wat mee hoor! Lijkt me echt super... Geniet nog even van je vakantie en daarna hoop ik je gauw weer een x te zien! Ook nog bedankt voor je kaartje, echt hartstikke leuk! Pas goed op jezelf,liefs Mariska. -
15 April 2007 - 08:26
Jolanda:
De dijk! Dan kan ik wel jaloers worden. Maar op je andere avonturen ook.....
Ik mag al eerder genieten van de massage van fie en kan me voorstellen dat je daar wel weer naar uitkijkt! Veel plezier met je welverdiende vakantie en tot in nederland,
groetjes jolanda(kawama) -
15 April 2007 - 10:41
Johan En Elly:
Lieve Annemarie,
Leuk je verhalen weer te lezen. Als je zo'n tijd weg bent is dit laatste stukje vast snel voorbij. Dat werkt gewoon zo dus meid geniet er nog even volop van. Geweldig wat je allemaal meegemaakt en gezien hebt. Wat een lief kindje waar je mee op de foto staat. Ik kan me je "moedergevoel" goed indenken. Ook in Galibi nog 2 goede weken gewenst!!
Tot mails misschien nog en in ieder geval tot ziens aan de MLKingweg binnenkort. Liefs en groetjes. -
15 April 2007 - 12:28
Mama:
Geweldig dat het je gelukt is : de Voltzberg. Weer een grens verlegd!
Maak nog iets moois van het laatste stukje, wij tellen af...
Dikke kus -
15 April 2007 - 13:06
Manja:
Hoi Annemarie, wat klinkt het allemaal leuk wat je meemaakt. Hier is het inderdaad echt heel erg mooi weer! (bikini!!!!) Bij de ANWB is het nog steeds drama. Marijke en Lisette zijn inmiddels allebei weg. Ik ben druk bezig met een andere baan. (Wil alleen nog niet zo lukken) Danielle is ook al zo goed als weg. En Mariska is met zwangerschapsverlof. Alleen Monica is er dan nog over. Maar we houden vol!
Geniet jij nog even lekker van je welverdiende vakantie en je laatste 2 weken stage, voor je het weet zit je weer in Hollandia.
groetjes Manja
ps. Bedankt voor je kaartje. Martijn was vorig jaar naar Suriname geweest voor zijn werk. Hij staat op de foto met het straatnaambordje van de Saramaccastraat op de achtergrond. Hij vond het er ook te gek! -
15 April 2007 - 13:11
Iris:
Hey lieve Ann.. Echt ongelooflijk hoeveel je meemaakt! Aman en ik hadden het er gister nog over.. En we kwamen ook tot de conclusie dat we het nu wel weer mooi geweest vinden, je mag nu wel gewoon weer naar huis komen :) Ik kan niet wachten om de verhalen 'live' te horen. Het is hier nu ook mooi weer, en ik vind dat als je terug bent, we snel naar het strand moeten gaan! Hoop trouwens wel dat je voor die tijd ons kaartje nog ontvangt! Kus -
15 April 2007 - 15:16
Nicolette:
Geniet van je wel-verdiende vakantie!
Mwaah Xx -
17 April 2007 - 17:16
Christel:
Heej Hallo!! Wat lief dat je een kaartje had gestuurd!
Het word nu steeds stiller bij de ANWB, dus als je thuis bent en je komt een xtje langs denk ik dat je niemand kent behalve Monica, Manja en ik.
Heb vandaag weer goed nieuws gekregen over Lanzarote.. het verhaal over de lokaal agent gaat niet door (weet niet of ik je daarover had verteld, maar anders niet belangrijk:)!)Nu ga ik stage lopen in een hotel waar ik verschillende managementtaken moet verrichten en daarnaast om de taal te leren soms receptie en restaurant, en ze hebben daar een appartementje voor ons (klasgenootje en ik) Maar hoor snel meer! Dus is weer afwachten! Heel veel plezier daar nog!! En geniet er vooral van!! Kus Christel
18 April 2007 - 08:19
Kevin Lee:
Hihi, aapjes :D dan mag het weer hier wel beter zijn, die zie je toch niet zomaar ff langshuppelen haha :)
Ben benieuwd hoe het je weer in Nederland gaat bevallen, de mentaliteit is er gelukkig nog wel ingebleven, langer doorgaan als het moet.
Ik heb je nog een smsje gestuurd! Blij dat ik je nu kan smsen :P beetje laat, maar beter laat dan nooit :)
Ga weer verder naar het hoorcollege luisteren! Enjoy de vrije tijd!
Kus Kevin -
18 April 2007 - 21:16
Marianne Vennik:
Hoi Annemarie, Wat een gewweldige foto's, het is daar erg mooi zo te zien, lekker dat je het er goed vanaf hebt gebracht, ik hoop dat je nog een fijne tijd hebt, zodra je weer thuis bent gaat alles weer gewoon z'n gangetje en is Suriname ver weg.
dag, groetjes,
Herman en Marianne. -
20 April 2007 - 08:53
Katrien :
Hoi Annemarie!
Ik heb net je kaartje aangekregen... ik vind het echt super lief! Een leuke verrassing tijdens al het stresserende werk voor mn stage! Nu kan ik toch nog even weg dromen van het mooie Suriname!
Nog veel plezier en geniet er van!
Dikke zoen
Katrien! -
22 April 2007 - 19:14
Mariska:
Wat een prachtige foto`s!
Ik vond het erg leuk om je donderdag even live te kunnen spreken op msn! Hopelijk kunnen we dat nog een keer doen.
Nog heeeeeeeeel veel plezier en succes de laatste paar weken. Geniet er van, zolang het nog kan.
Dikke kus Mariska