Mijn leventje in Suriname
Door: Annemarie
Blijf op de hoogte en volg Annemarie
31 Januari 2007 | Suriname, Paramaribo
Weer even een zonnig berichtje uit een nog steeds regenachtig Paramaribo.
Terwijl ik dit berichtje typ, houd ik met een schuin oog onze wasmachine in de gaten. Sinds het weekend kunnen we een wasmachine gebruiken, jullie willen alleen niet weten wat voor één. Je moet het water van de wasmachine telkens weg laten lopen. Nu ik dit berichtje typ is het half 8 en ik ben al vanaf 4 uur met dezelfde was bezig!
Genoeg over de wasmachine !!
Ik vermaak me hier nog steeds uitstekend, de tijd vliegt echt voorbij. Over ruim drie weken komen mijn ouders me al opzoeken, onvoorstelbaar.
Vorige week maandag ben ik officieel begonnen met het les geven aan klas 3B. Dit was echt dramatisch! Ik had totaal geen orde en overwicht en mijn stem was aan het eind van de dag ook niet meer de je van het!
Om even een beeld te schetsen: de scholen hier in Paramaribo hebben geen ramen, deuren en de muren zijn flinterdun. Heb je de klas eindelijk onder controle, dan wordt de klas vanzelf weer druk door het geluid van buitenaf of door het geluid dat door andere klassen geproduceerd wordt. Tevens kunnen mijn ‘buurklassen’ dus ook heerlijk van mijn geschreeuw genieten. In Nederland zou ik voor de klas echt nooit schreeuwen, maar je kunt hier niet anders.
In Suriname is het ook erg normaal om in gebiedende wijs tegen elkaar te praten, hier word ik ook al een kei in. Vooral de zinnen: ‘Mond dicht’ , ‘zitten blijven’, ‘pak op’ zijn zinnen die ik er dagelijks tig keer uit gooi. De klassenleerkracht, mevrouw Manbodh, vindt dat het niet werkt als je rustig praat tegen kinderen, ik moet van haar dan ook oefenen om nog meer te schreeuwen en lelijk te praten tegen de kinderen. Dit ben ik alleen niet echt van plan.
Omdat de kinderen alleen maar van het bord moeten overschrijven en er amper variatie is in de stof, vervelen zij zich rot en gaan ze vervelend doen. Geef ze eens ongelijk, zou er zelf ook niet aan moeten denken. Hopelijk kan hier wel snel iets aan veranderen.
Afgelopen maandag ben ik begonnen met het invoeren van een beloningssysteem en klassenregels. Als ze goed gewerkt hebben krijgen de kinderen aan het eind van de dag een sticker, hebben ze er vijf verzameld, dan mogen ze iets uitkiezen. Vooralsnog werkt dat, maar ik weet niet hoe lang dat nog duurt haha.
Deze week is mijn klas aan de beurt om de vlaggenceremonie uit te voeren. Aangezien ik nu de juf ben, moet ik dit hele gebeuren voor de school leiden.
Als de bel gaat, gaan alle kinderen op het schoolplein staan, de klassen staan bij elkaar en de jongens en meiden staan apart. De vlag moet dan vast gemaakt worden. Als de vlag vast is, moet je de collega’s welkom heten en de kinderen, daarna zet je het volkslied in (drie kinderen uit mijn klas hijsen ondertussen de vlag). Aan het eind van het volkslied maak je de vlag vast en wens je iedereen een fijne werkdag. Ik moest eerst wel even slikken van de zenuwen, je moet toch een hele school toespreken, maar tot nu toe verloopt de ceremonie steeds goed.
Om half 1 is de school afgelopen en begint mijn vrije tijd. Meestal zwem ik wat, lees een boekje, ga de stad in of doe boodschappen. Omdat het hier snel donker is, is je middag wel zo voorbij.
In het weekend zijn we wat actiever. Zo heb ik vorig weekend Paramaribo eens bekeken. De weken ervoor liepen we alleen maar doelgericht door de stad op zoek naar allerlei straten. In het weekend zijn we als een stelletje toeristen inclusief kaart en boekje de stad doorgewandeld, was leuk!
Zondags zijn we naar Fort Zeelandia geweest (decembermoorden).
Afgelopen weekend hebben we voor het eerst ons huis een nachtje alleen gelaten, we vertrokken zaterdag namelijk naar Brownsberg. Na een lange rit over een hobbelige bauxietweg kwamen we in Brownsberg aan. Daar zijn we gelijk gaan wandelen naar de Irene vallen en de Leo vallen. Een behoorlijke klim voor Annemarietje! Ik had gehoopt dat ik door de spinninglessen dit soort dingen wel makkelijk aan kon, maar dat viel een beetje tegen.
’s Avonds werden we uitgenodigd voor een BBQ van mensen van Stinasu (Stichting natuurbehoud Suriname waarbij we alles geregeld hadden (klopte uiteindelijk niet veel van) ). Dit was erg gezellig. Aan het eind van de avond moest er ook op z’n Surinaams gedanst worden, gelukkig is hier geen videomateriaal van gemaakt =) !!
’s Nachts sliepen we in hangmatten en ik kan jullie vertellen dat ik het voor het eerst sinds drie weken echt heel koud heb gehad. De temperatuur zakte naar 18 graden, dat is behoorlijk koud als je een temperatuur hoger dan 30 graden gewend bent.
De volgende ochtend zijn we vroeg opgestaan om de zonsopgang boven het Brokopondostuwmeer te bekijken, dat schijnt namelijk geweldig te zijn. Helaas was er mist dus hebben we de zon niet op zien komen.
De rest van de dag heb ik met een groepje lekker geluierd, naar de brulapen geluisterd en van de natuur genoten.
Voor de rest ben ik van de week nog bij Joyce en Ger langs geweest, buren van een paar huizen verder op. M’n ouders hadden nog wat handige spulletjes aan hun meegegeven en die ben ik samen met andere Annemarie gaan ophalen. Het was erg gezellig om hun even te zien en te spreken.
Morgen (inmiddels vandaag) gaan we bij een meneer eten die we in het vliegtuig ontmoet hebben, ik ben benieuwd. Op deze manier vier ik mijn moeders verjaardag vandaag toch een beetje =)!
Veder zijn de meeste mensen hier heel vriendelijk en gastvrij. Iedereen is vrolijk en is niet te beroerd om je ergens mee te helpen. Zo heeft onze overbuurman Annemarie en mij vorige week naar de haven gebracht om onze dozen met onderwijsmateriaal op te halen en voor ons te sjouwen.
Anne – Dienke en ik wilden laatst even choco pasta halen, maar dat was niet in de winkel te vinden. Kwam er een man naar ons toe (die precies kan vertellen hoe ik op mijn fiets zit ’s ochtends vroeg, de sociale controle is hier echt heel groot) hij vertelde dat hij het de volgende dag wel ergens zou halen voor ons. De volgende dag stond hij echt voor de deur met een potje choco pasta. De mensen zijn beledigd als je hen er iets voor wilt geven. Je krijgt dan zinnen te horen als: ‘Als jij mij geld heeft, haal ik nooit meer een pot pasta voor je’. Nogal anders dan in Nederland he?!
Denk dat jullie wel weer even genoeg te lezen hebben gehad, dus laat ik het hier maar eventjes bij!
Liefs, Annemarie
31 Januari 2007 - 17:57
Iris:
Hi lieve Ann! Het is echt heel, heel leuk om je verhalen te lezen... Wat een andere wereld daar! Je maakt wel wat mee! Veel plezier nog en ik hoop dat je snel weer wat schrijft! Liefs & groetjes van mn fam. (en natuurlijk ook nog gefeliciteerd met je moeder) -
31 Januari 2007 - 18:02
Brenda:
Heej Moppie!!
Klinkt beregezellig in je klas ;) Hoeveel leesboeken heb je al versleten sinds je in Suriname bent?!?!
Ook nog gefeliciteerd met je mams!! Dit weekend ga ik met Freek overnachten in het Pulitzer hotel in Amsterdam!! Spannend.. Je hoort nog wel van me hoe het was!!
Hvj..
Liefs..
ps: Wintersport komt ook al dichterbij ;) -
31 Januari 2007 - 18:20
Tineke:
Hai Ann,
Wat leuk om weer wat van je te lezen. Lijkt me best moeilijk om de klas te runnen op een hele andere manier dan dat je zelf eigenlijk wilt. Ik vind het heel knap van je!!! Afgelopen maandag is voor ons de Lio officieel ingegaan. Best spannend!!
Ik kijk weer uit naar je volgende berichtje!
Liefs, Tineke -
31 Januari 2007 - 18:35
Laura:
Lieve Ann!
T blijft super om te lezen wat je meemaakt! Op deze manier lijk je toch een beetje dicht bij! Ik vond het ook geweldig om je over de telefoon te spreken, zo gek eigenlijk, alsof je naaat me zit, terwijl je aan de andere kant van de wereld bent...
Zet 'm op he, je kan t!
Dikke kus! -
31 Januari 2007 - 18:38
Nadine:
hoi annemarie,
wat leuk om de berichtjes van jou te lezen uit Suriname. ik ben benieuwd wat je volgende x weer voor avontuurlijks hebt meegemaakt. dikke kus nadine -
31 Januari 2007 - 20:00
Femke:
hey ann, heel leuk om weer te lezen.wel goed voor je dat je de strenge juf moet uithangen,haha!Succes! -
31 Januari 2007 - 20:34
Marieke:
Hoi juffie,
Je verhalen zijn weer om van te smullen. En bijf gewoon jezelf in de klas. Na 4 maanden zul je zien wat je bereikt hebt (zonder al die nare woorden.) Jammer dat ze niks van jou willen leren he? Heb je al muizen en kikkers in je lokaal gevonden? Hihi
Blijf genieten (daar heb ik alle vertrouwen in)
Liefs marieke
31 Januari 2007 - 20:42
Johan En Elly:
Hoi Annemarie,
Allereerst van harte met je moeders verjaardag! Kan nog net he. Het verhaal van het potje choco pasta spreekt mij echt aan. Zou hier ook een beetje zo moeten zijn. Bedankt ook alvast voor je mail. Ook dit keer met interesse je belevenissen gelezen. Tot gauw, groetjes, Johan en Elly -
01 Februari 2007 - 08:17
Nicolette:
Leuk Leuk! Leuke foto's ook,, stond er nou een rat tussen?? :S
Trouwens die kindjes zien er op foto best cutey uit! haha ;) -
01 Februari 2007 - 09:52
Lisette:
Hoi annemarietje,
Leuk om weer wat van je te lezen! Lijkt me echt een compleet andere wereld waar je zit... Wel relaxt dat je maar halve dagen moet werken.. Weer eens iets anders he dan bij de ANWB! Leuk dat je ouders al zo snel komen! Succes weer he! X Lisette -
01 Februari 2007 - 14:22
Sara:
hey annemarie, wat een andere wereld is dat daar zeg. Ik vind het echt heel moedig dat je daar zo voor de klas gaat staan, terwijl het zo'n andere manier van lesgeven is. Dat is vast best even wennen!
Ik vind het trouwens erg leuk om al je verhalen te lezen! Nog heel veel succes met de rest van je Lio en ik ben nu al benieuwd naar je volgende berichtje!
Lief saar -
01 Februari 2007 - 14:53
Irene:
Hoi annemarie, na johan,elly en judith kon ik niet achterblijven!je kan goed schrijven trouwens!geniet maar lekker van alles,
X irene -
01 Februari 2007 - 15:14
Christel:
Heej Annemarie!! Ja gaat cker snel, echt leuk dat je ouders bijna komen:)
Hier gaat nog steeds alles z'n gangetje, niet veel bijzonders dus. Maar gelukkig maak jij echt heel veel leuke dingen mee, en geef mij van die lkkre kortje daagjes:)
Heel veel plezier nog en stuur een beetje warmte richting Nederland als je wilt!!!
Liefs Christel -
01 Februari 2007 - 17:36
Nancy:
hoi ann,
leuk je ff gesproken te hebben over msn! En elke keer weer leuk om je verhalen te lezen. Jij maakt echt 100x meer dingen mee dan wij eigenlijk mee maken. Je hebt nog niks gemist eigenlijk.
Ben wel een beetje jaloers als ik je foto's zie, jij lekker in je bikini en korte truitjes, en wij lopen nog met dikke winterjassen! :( dikke kus nancy -
02 Februari 2007 - 14:05
Kevin Lee:
Schaam me een beetje dat ik je verhalen nu pas lees, had ik veel eerder moeten doen! Echt leuk om te lezen allemaal en dat je het naar je zin hebt :)
Jammer van het weer alleen.. Ach ja, soms zit het mee en soms zit het tegen :)
Weet niet of je nog je normale e-mail leest, maar zal je daar ook nog even op mailen.
Veel plezier nog daar ver weg!
Kus, Kevin -
04 Februari 2007 - 18:07
Janet:
Lieve Annemarie, ik lees je verhalen metveel plezier, volgens mij vind je het heel erg leuk en ga je die klas van je nog heel veel leren!! Onze LIO is nu ook begonnen dus druk druk druk! Ik wacht nu al op je volgende bericht!! Heeeeeel veel plezier! Veel liefs! -
07 Februari 2007 - 14:34
Laura:
heey annemarie,
alweer een tijdje niets van je gelezen, maar echt heel bijzonder daar hoor! echt cool dat je dat allemaal meemaakt.
hier begint het nu een beetje te vriezen, maar daar krijgen we het niet koud van hoor! :P
succes met je klas!
groetjes laura